In de behandelmodule OSA (Obstructief Slaap Apneu) activeert de zorgverlener het behandelpad MRA of CPAP.
In beide zorgpaden kiest de patiënt eigen doelen en vult de "symptomen-lijst" in, waarin de ESS, uren slaap met masker of beugel en AHI verwerkt zijn.
Zo krijgen patiënt en zorgverlener inzicht in de vermindering van klachten en symptomen.
En kan de behandeling worden aangepast via een persoonlijke consult, een eConsult of videoconsult.
De uitgebreide kennisbank vangt 90% van de vragen af.
OSA usecase Franciscus Gasthuis & VlietlandHet is bekend dat therapietrouw op korte termijn (de eerste twee tot zes weken) bepalend is voor de therapietrouw op lange termijn (Rosenthal, 2000; Rotenberg, 2016; Sawyer, 2011; Somiah, 2012).
Het is van belang in de eerste fase van de therapie adequate voorlichting te geven en van gepaste verpleegkundige begeleiding te voorzien.
Het gebruik van home monitoring, video-consult en apps ter bevordering van zelfmanagement kunnen helpen bij de therapietrouw (Pepin, 2017).
Uit: Richtlijnendatabase.nl >>In deze behandelmodule is standaard opgenomen:
Er zijn instelbare alerts op waarden mogelijk. Bijvoorbeeld op ingevoerde AHI-waarden. De alerts kunnen individueel of per groep ingesteld worden. Bij CPAP voert de deelnemer handmatig de AHI-index toe.
De langste individuele follow-up bij OSAS is nu 7 jaar. In zo'n lange periode kunnen mensen van CPAP wisselen. Door de handmatige invoer van de AHI-index maakt het gebruikte CPAP apparaat niet uit voor de voortgangsgrafiek. Wel zo praktisch.
- Simone van der Sluijs, verpleegkundig specialist, Franciscus Gasthuis & Vlietland Rotterdam