Omgaan met Diabetes

Sjaak: "Contact is uitsluitend gebaseerd op gegevens in Gezondheidsmeter"

Sjaak (62) heeft al jaren diabetes type 2. Diabetes is een lastige aandoening, maar als Sjaak ook de diagnose kanker krijgt, dan valt zijn diabetes bijna in het niet. Toch is het juist voor patiënten met diabetes en alvleesklierkanker heel belangrijk om goed te reguleren.

Sjaak is patiënt bij het GezondheidsCentra Maarssenbroek. Samen met Monique Bakker, de praktijkverpleegkundige, wordt besloten om zijn glucosegegevens in Gezondheidsmeter bij te houden.

Monique: "We hebben bij Sjaak voor het PGO van Gezondheidsmeter gekozen omdat we dan makkelijk contact kunnen hebben en snel kunnen schakelen. Daarnaast moet hij al vaak naar het ziekenhuis voor controle, chemo en nu ook bestraling, dus zit hij er niet op te wachten ook nog eens steeds naar het gezondheidscentrum te 'moeten' komen."

Diabetes is een veel voorkomende chronische aandoening. Om klachten en complicaties zoveel mogelijk te beperken moet er nauwlettend worden gecontroleerd. “De verpleegkundige kan niet bij elke meting naast me zitten. Op afstand kijkt ze mee of alle zaken goed zijn ingesteld. Zo blijft zij goed op de hoogte,” aldus Sjaak.

Effect op glucosespiegel

Sjaak: “We zagen in de week van de chemotherapie dat mijn bloedsuikerspiegel erg hoog was. Dit kan erge schade aanrichten. Om een hyper te voorkomen heeft de arts langwerkende insuline voorgeschreven.”

Wanneer de suikerspiegel in het bloed te hoog wordt maakt de alvleesklier insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat glucose in het bloed goed behandeld wordt. Bij mensen zonder diabetes lost het lichaam het zelf op. Patiënten met diabetes zijn vaak aangewezen op het gebruik van insuline.

Monique: "Omdat je in Gezondheidsmeter een mooi overzicht hebt van de waardes en de hoeveelheid insuline die je gespoten hebt, kun je goed zien hoe de glucose reageert op de dexamethason en wat het effect is van de insuline daarop."

Om het bloedsuiker verder op peil te houden, krijgen patiënten adviezen over voeding, beweging en het goed instellen van medicatie. In Gezondheidsmeter kies je je eigen doelen en streefwaarden. Daarna kan je kiezen uit bloeddruk meten, gewicht bijhouden, medicatie en glucosemetingen bijhouden. In de loop van de weken ontstaat inzicht in het verloop van alle data.


“De verpleegkundige kan niet bij elke meting naast me zitten. Op afstand kijkt ze mee of alle zaken goed zijn ingesteld. Zo blijft zij goed op de hoogte.”

- Sjaak (62) -

Heel bewust alles in balans houden 

Sjaak: “Als diabetes patiënt heb je diverse mogelijkheden. Mijn doel is om pieken op tijd op te vangen. Soms door de avond ervoor de eenheden insuline bij te stellen. Of door iets te eten wat langer bezig met afgeven van glucose, zoals bijvoorbeeld aardappelen.

Tijdens de chemo zagen we veel pieken. Welk effect heeft dit op de behandeling? Moeten we dan de langwerkende insuline verhogen? Of juist opvolgen met korte insuline? Wanneer zijn de problemen klein of groot?”

Monique: "Sjaak kreeg tijdens zijn kuren dexamethason en dat gaf een heel andere curve dan normaal. We bespraken dat het goed zou zijn om twee basisschema's te hebben: één voor de dagen zonder dexamethason en één voor de kuurdagen met dexamethason."

Sjaak gebruikt hiervoor een moderne glucosemeter. Dit is een sensor die je op je arm bevestigd. “De afleessensor in mijn arm meet dag en nacht hoe mijn bloedsuiker ontwikkeld. Via Gezondheidsmeter stuur ik de grafieken naar mijn arts via het eConsult. We gebruiken eConsult vanwege de veilige omgeving.”

Sjaak is positief over Gezondheidsmeter: “Het is voor mij een prettige ervaring om op deze manier te communiceren met verpleegkundigen die weer op mijn data kunnen reageren en ageren. Contact met de verpleegkundige was uitsluitend gebaseerd op de gegevens in Gezondheidsmeter.”


“Omdat je in Gezondheidsmeter een mooi overzicht hebt van de waardes en insuline die je gespoten hebt, kun je goed zien hoe glucose reageert op dexamethason en wat het effect is van insuline daarop."

- Monique Bakker, praktijkverpleegkundige bij RegiozorgNU -

Zelf regelen

“Inzicht via Gezondheidsmeter maakt je echt bewust. Het helpt om meer balans te vinden. Hoe hoog moet de insuline vandaag? Door de glucosemeter en het letten op mijn dieet kan ik het meeste zelf regelen en bijstellen. Ik kan rustig de nacht in na een spuit. 

Zo beheerst het mijn leven niet echt. Als je je verdiept in je eigen situatie met een goed registratie systeem, dan kan je met diabetes redelijk leven. Je kan op basis van grafieken allerlei voorspellingen doen.

Heb je diabetes en moet je regelmatig prikken? Dan kan je dit goed registreren door het in Gezondheidsmeter te zetten. Het is uitermate geschikt voor uitwisselen van medische gegevens en communiceren met de verpleegkundige.”

Trots

Volgende week begint Sjaak met bestralen. “Tegenwoordig zijn de metingen gelukkig stabieler geworden. Ik ga met een glucosewaarde van 6,6 mmol/l naar bed.”

Monique: "Als je naar de curve kijkt zie je dat de glucose nog wel regelmatig in de buurt van de ondergrens (3,9) komt. Gelukkig heeft Sjaak daar een alarm op staan zodat hij daar op kan anticiperen. Die lage waarde vindt hij zelf geen probleem, omdat hij er graag uit gaat om iets te eten (ook als hij niet laag zit), dus dat past wel."

Hij is pas opa geworden en viert graag mooie momenten met zijn dochters. Alle twee van de drie doen onderzoek naar kanker. Hij is apetrots. “Ik hoop dan ook erg graag bij de bruiloft van mijn tweede dochter te zijn.” Sjaak laat weten zijn leven niet te laten leiden door diabetes.

2023/6/16  
Top