Diabetes - Zorgverlener

Zorg op maat

Gezondheidsmeter PGO biedt de mogelijkheid om zorg op maat te leveren. Door in elk zorgpad 5 componenten te combineren, die samen een effect kunnen sorteren. (T.L. Webb, JMIR 2010):

Hieronder staat op hoofdlijnen beschreven hoe deze componenten in Diabetes worden toegepast.

Meten

In Grip op Diabetes activeert de zorgvelener de module en stelt het behandelteam in. Wie zijn er relevant bij de begeleiding van deze persoon? De patiënt geeft toestemming voor deze autorisaties en kan die elk moment ook intrekken.

Vervolgens gaat de patiënt aan de slag met zijn leefstijl plan, zijn doelen en streefwaarden. Zij/hij bepaalt wat hij/zij wil bijhouden en wat zijn/haar streefwaarden zijn: 

  • gewicht
  • bloeddruk
  • glucosemetingen
  • medicatie
Deze doelen en streefwaarden zijn de de tijd aanpasbaar. Zo bepalen mensen zelf hoe groot de stappen zijn, die ze willen nemen. 

In Grip op Diabetes kiest de deelnemer hoe de metingen van bloeddrukmeters en/of glucosemeters worden toegevoegd. Dat kan handmatig (per meting) of door een bestand dat de meter produceert toe te voegen (via "bestanden uploaden"). Kies je voor handmatige invoer, dan kan je van meter veranderen en opmerkingen toevoegen. De langste individuele follow-up bij "diabetes" is nu 9 jaar. In zo'n lange periode kunnen mensen immers van meter wisselen. 

Inzicht / dashboard

Gewicht, bloeddruk, glucosemetingen worden samengevat in verschillende overzichten. Zo ontstaat inzicht in het verloop in combinatie met eigen acties.  

Zelfregie

Mensen kiezen zelf hun persoonlijke doelen en de frequentie waarmee ze de metingen invoeren / uploaden in Grip op Diabetes. Er wordt alleen aan het begin twee reminders gestuurd (na 1 week en na 2 weken), daarna stoppen alle herinneringen. In de praktijk blijken mensen twee herinneringen voldoende te vinden. 

Mensen kiezen zelf hun doel en kunnen het doel bijstellen. Zo kunnen doelen in kleine stapjes bereikt worden. Zie hieronder het voorbeeld gewicht, waarbij er steeds het streefgewicht kan worden aangepast.

Diabetes eigen doelwaarden gewicht Gezondheidsmeter PGO

Communicatie

Zijn er vragen? Dan kunnen die via het veilige eConsult of videoconsult worden beantwoord. Via het videoconsult kan ook worden meegekeken naar het gebruik van de glucosemeter of bloeddrukmeter thuis. In sommige situaties kan dat handig zijn. Ook kan het videoconsult worden ingezet voor bijvoorbeeld avondspreekuren. Wel zo handig voor patiënten die overdag werken. Meer informatie op de pagina over eConsult of videoconsult.

Het eConsult en videoconsult kunnen ook intercollegiaal en multidisciplinair worden ingezet.

Kennis

Er is veel informatie op het internet beschikbaar. Niet altijd makkelijk voor patiënten om de juiste, betrouwbare  informatie te vinden. Daarom is er binnen Gezondheidsmeter PGO een uitgebreide kennisbank met alle folders van de Diabetes Vereniging Nederland (DVN), thuisarts.nl, apotheek.nl, hartstichting. Deze kennisbank zorgt ervoor dat de meeste vragen al door de patiënten zelf opgezocht kunnen worden.

Deelnemers gaan zelf aan de slag. Zaken die aandacht nodig hebben kunnen via het eConsult of tijdens het reguliere consult worden besproken. Het PGO is toegankelijk voor alle zorgverleners; deelnemers autoriseren de zorgverleners per module.  

Coaching door zorgverlener is sleutel tot succes:

Uit de analyse van de verzamelde data blijkt dat de zorgverlener een belangrijke rol vervult. 

Sinds die tijd is het motto van GezondheidsmeterPGO:

"De beste zorg lever je samen,
Makkelijk vanuit één online dashboard".

Wil je meer weten over de opzet van GezondheidsmeterPGO?

Lees dan hier verder >>

Meedoen als zorgverlener

Wil je ook samen met patiënten aan de slag gaan? Dat kan door een jaarabonnement af te sluiten op Gezondheidsmeter PGO / zorgpaden voor 49,95euro/jaar (excl btw). 

Vanaf dat moment kan je met een onbeperkt aantal patiënten gebruik maken van de Plug&Play zorgpaden. Zo kan je bijvoorbeeld voor mensen het zorgpad "Diabetes" combineren met  "Instellen Insuline", Fitbit (bewegen) of "Stop Roken" interessant zijn. 

Als mensen toestemming geven, kan je real-time de data extraheren. Zo kan je bepaalde scorings (glucosemeting, bloeddruk, BMI, bewegen) gebruiken voor aanlevering van uitkomst-indicatoren.

START  

 

Meekijken in GezondheidsmeterPGO vanuit EPD

  • "Een schitterend instrument...Ik kan zelf bepalen welke zorgverleners mijn gegevens kunnen inzien, zoals mijn fysio diëtist en praktijkondersteuner...Ik ben 7 kilo afgevallen en de eConsults met mijn praktijkondersteuner hebben me erg gemotiveerd om door te gaan."
    - Dhr A vander Wende (63) in DIABC 2019 - 
2019/7/26  Top