Gebruikscijfers GezondheidsmeterPGO


Gebruikscijfers

Wanneer wordt een PGO "goed"  gebruikt? Het is een vraag die wij bijna dagelijks binnen krijgen. Wij geloven niet in "goed" gebruik, wij vinden dat het PGO zijn doel heeft bereikt als mensen het PGO weten te vinden en gebruiken op het juiste moment. Wij spreken liever over "relevant" gebruik. Hoe logisch is dat vanuit het perspectief van de burger? In onze ogen, heel normaal. Een paar voorbeelden:

Dagelijks gebruik

Mensen die meedoen aan Pijn bij Kanker worden ingesteld op medicatie om de pijn veroorzaakt door een tumor zo goed mogelijk te bestrijden. Door dagelijks een dagboek in te vullen en aan te geven of er specifieke bijwerkingen zijn, krijgen ze snel een terugkoppeling van de poli of en hoe de medicatie moet worden aangepast. Deze mensen gebruiken (bijna) elke dag GezondheidsmeterPGO vaak in combinatie met het eConsult.

Regelmatig gebruik

Mensen die meedoen aan COPD kunnen de Ziektelastmeter COPD invullen. Je mag dagelijks de ziektelastmeter invullen, maar meestal zijn de verschillen dan klein. Daarom vullen de meeste mensen de Ziektelastmeter COPD een keer per  week, maand of kwartaal in. Net wat ze met de zorgverlener hebben afgesproken. Ben je net begonnen in een revalidatietraject? Dan kan wekelijks invullen inzicht geven in je voortgang. Ben je al enige tijd stabiel? Dan is eens per kwartaal genoeg. Denk je dat je een longaanval krijgt, dan kan je ad-hoc invullen.

Voor het spreekuur

Mensen met een chronische aandoening komen met enige regelmaat op het spreekuur, bijvoorbeeld eens per jaar. Om het spreekuur goed voor te bereiden en de tijd optimaal te benutten, is het handig om een inventariserende vragenlijst in te vullen. Bij mensen met MS bijvoorbeeld de MSIP, bij mensen met reuma de DAS-self-assessement, bij ouderen de VItaliteitswijzer. 

Algemene inzichten

We hebben in de loop van de jaren wel een aantal inzichten opgedaan, die we graag met je delen: 

  • Leeftijd is niet relevant: 80% van de 150.000 gebruikers van GezondheidsmeterPGO is 70-plus. 
  • Digitale vaardigheden zijn relevant bij het opstarten: hoe kies je een veilig wachtwoord, waarom heb ik een vrij nieuwe iOS versie of Androïd versie nodig op mijn tablet etc . Maar éénmaal opgestart door de helpdesk, loopt het verder goed.  
  • Mensen gebruiken jarenlang GezondheidsmeterPGO: Gebruikers van het eerste uur verzamelen nu vanaf 2006 hun data en delen die met hun professionals. 
  • Mensen stellen gemiddeld 1-2 eConsulten per jaar. 
  • De betrokkenheid van zorgverleners is de sleutel tot gebruik. Zonder de zorgverleners als coach haken mensen snel af. 
  • Mensen die de app gebruiken met 5-cijfer inlogcode, loggen 25% meer in dan mensen die regulier inloggen. 
  • Niet iedereen wil zelf aan de slag gaan of digitale medium inzetten.

Meer weten?

Wil je meer weten? Er zijn meer dan 40 publicaties over GezondheidsmeterPGO.
Of stel ze aan één van onze projectmanagers via info@gezondheidsmeter.nl

2022/2/8  

Ontdek alle gezondheids-modules van Gezondheidsmeter
Top