Zelfmanagement bij COPD

Ad: "Wat ik in het ziekenhuis kan, kan ik thuis ook"

Na 40 jaar roken wordt er bij Ad een tumor ontdekt en verwijderd. Later verslechterd zijn conditie door COPD. Ad moet steeds vaker voor controle naar het ziekenhuis. Een flinke opgave, want Ad heeft inspanningsintolerantie. De longconsulent stelt daarom voor om een online dagboek bij te houden. “Daar is een app voor,” zei ze.

In het Havenziekenhuis (inmiddels gesloten) start Ad met zijn revalidatie traject. Hij krijgt een online dossier in Gezondheidsmeter / COPD. In het COPD-dagboek houdt hij bij hoe het met hem gaat en het behandelteam kijkt mee via de app.

“Eén keer per week geef ik door hoe het met mij gaat en of ik wel of geen longaanval heb gehad, of veel hoest. Elke dag meet ik mijn bloeddruk en gebruik ik de spirometer,” vertelt Ad. “De scores die hier uitkomen is inzichtelijk voor de longarts en longconsulent. Het invullen geeft mij een goed gevoel, omdat ik gedaan heb wat ik kan doen.”


“Mijn dagboek bijhouden via Gezondheidsmeter geeft mij een goed gevoel, omdat ik gedaan heb ik wat kan doen.”

- Ad (67) -

Belangrijke waarden monitoren

Bij COPD zijn de longen van patiënten beschadigd. Ademen is daardoor moeilijker en patiënten hebben minder energie. Normale dingen als traplopen, aankleden of boodschappen doen wordt lastig.

“COPD geeft je fors wat beperkingen,” vervolgt Ad. “Ik heb 2 liter zuurstof per minuut nodig, ben vaak moe en kortademig. Ze hebben ook een hoge bloeddruk in de longslagader ontdekt, pulmonale hypertensie noemen ze dat. Dit zorgt voor overbelasting van het hart. Daarom wil ik belangrijke waarde in de gaten houden.”

Longfunctie thuis

Thuis revalideren bij COPD

De combinatie COPD en hartfalen komt vaker voor bij longpatiënten. In het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis start Ad met een ingekorte fysiotraining. De training zou zes maanden duren en is bedoeld om zijn conditie te optimaliseren. “Inspanning is goed voor het hart. Als je niet beweegt, kom je jezelf echt tegen.”

“Tijdens de inspanning doen we allerlei metingen. We meten bijvoorbeeld het effect van inspanning op mijn longfunctie. Maar vanwege Corona heeft Franciscus de sport faciliteiten gesloten. Ik heb daarom besloten om zelf een ligfiets te kopen. Uiteindelijk moet je het toch zelf doen. Wat ik in het ziekenhuis kan, kan ik thuis ook.”


“Waarom zou je geen gebruik maken van moderne middelen voor zelfmonitoring"

- Ad (67) -

Fanatiek zelfmeten

Ad heeft recent ook een spirometer gekocht, om thuis een longfunctie te blazen en een bluetooth bloeddrukmeter om thuis bloeddruk te meten. Deze zijn allebei te koppelen met de Gezondheidsmeter app. “Omdat ik dit jaar niet op vakantie kan vond ik dit een zinvolle manier om mijn geld uit te geven,” legt Ad uit.

“Het werkt allemaal perfect en zie de metingen keurig netjes terug in de grafieken. De huisarts kan zelfs meekijken. Ik meet, druk op het knopje en daarna staat het allemaal in mijn mobiel.”

eConsults en alerts

“En als ik een vraag heb, dan wordt er via het eConsult snel op gereageerd. Meestal op dezelfde dag. Eén keer belde de longconsulent vanwege een neerwaartse lijn in het dagboek. Erg prettig om te zien dat het gesignaleerd wordt.”

Ondanks alle beperkingen is Ad positief. “Het kan altijd nog erger. Zoals het nu gaat kan ik mijzelf aardig redden. Waarom zou je geen gebruik maken voor moderne middelen voor zelfmonitoring?

2023/6/10  
Top