Sjors is 33 en heeft last van chronische vermoeidheid. Hij is in behandeling bij Vermoeidheidskliniek, gespecialiseerd in de behandeling van ME/CVS in Nederland. Sjors krijgt een activity tracker en een online dossier in Gezondheidsmeter. De behandeling richt zich vooral op het verminderen van klachten en het leren omgaan met de beperkingen.
“Gezondheidsmeter geeft inzicht die ik anders niet zou hebben. Klachten nemen heel geleidelijk af. Juist met Gezondheidsmeter zie je een mooi lijntje.”
“Chronisch moe zijn is een lastig te meten probleem. Je ziet het niet in je bloed. Toen ik voor het eerst de kliniek binnenstapt voelde ik me ontregelt, prikkelbaar, sloom en erg moe.” Bij de intake was het meteen duidelijk. “Monitoren is handig voor mij… en handig voor de specialisten die mij gaan behandelen”.
Sinds vorig jaar werken Vermoeiheidskliniek en Curavista samen. Samen ontwikkelden ze een blended care aanpak voor Chronische Vermoeidheid. De zorg wordt geleverd door een team van gespecialiseerde behandelaars, online ondersteund via Gezondheidsmeter. Patiënten krijgen een activity tracker en inzage in Chronische Vermoeidheid in Gezondheidsmeter. In Gezondheidsmeter zit een hersteldagboek, klachten registratie en doelen. Alle gegevens worden samengevat op het dashboard van Gezondheidsmeter.
Sjors: “Door wekelijks gegevens bij te houden kun je snel patronen herkennen. De behandelaars kijken mee, samen leer je je grenzen herkennen en hoe daarmee om te gaan. Je meet dus de belastbaarheid. Alles kan in grafieken worden weergegeven zodat je snel patronen kan zien.”
“Het is de meest ervaren kliniek in Nederland. In mijn behandelteam zat een psycholoog, ergotherapeut, oefentherapeut, internist, diëtist en psychosomatisch fysiotherapeut. De kliniek geeft de handvatten die ik nodig heb. Gezondheidsmeter geeft inzicht of de handvatten werken. In mijn grafieken kwamen aandachtspunten naar boven waarop de deskundige met mij inzoomde.”
“Gezondheidsmeter geeft inzicht die ik anders niet zou hebben. Klachten nemen heel geleidelijk af. Juist met Gezondheidsmeter zie je een mooi lijntje.”
“Het was heel makkelijk om samen met de behandelaars via de app bij te houden hoe het gaat. Ben ik tevreden? Valt er nog iets te winnen? Wat kan ik anders doen? Moet ik hier bijsturen? Zijn we gelukkig met de uitkomst? Zonder Gezondheidsmeter is dat heel lastig te bepalen! Over de tijd heen geeft Gezondheidsmeter, zonder dat je daar zelf bewust van bent, een heel goed beeld van de klachten.”
“Voor mij was het erg belangrijk om te leren accepteren als iets niet gaat. Door er niet tegen te vechten kon ik meer energie behouden. Ik heb jarenlang deze signalen genegeerd. Je herkent niet wanneer je over de grens heen gaat.”
“Ik kreeg praktische tips om mijn dag beter in te delen en mijn energie te besparen. Mijn persoonlijk doel was breed: betere gezondheid en meer levensgeluk!” zegt Sjors. “Daarna heb ik iedere week ingevuld in hoeverre ik mijn doel heb behaald. Zo werd de verbetering meetbaar.” In de kliniek word je aan de hand van metingen geholpen om leefstijl aan te passen en balans terug te brengen. Denk aan thema’s als bewegen, slaap, pijn, vermoeidheid en daarmee samenhangende klachten.
“Een jaar geleden waren mijn scores nog behoorlijk negatief. Ik had hele hoge klachtenscores bij vermoeidheid, slapenloosheid, gewrichtspijn en hoofdpijn. Maar na een paar maanden namen de klachtenscores af. Om dit terug te zien in de grafieken is voor mij een hele fijne bevestiging. Ik ben nu erg tevreden en houd een vinger aan de pols.”
“De laatste paar maanden score ik op Persoonlijk Doel gemiddeld een 8. Dus de grafieken maken perfect inzichtelijk wat er is gebeurd. Je moet het wel serieus invullen, maar dan krijg je ook een super bevestiging! Ik kan, al dan naar eigen beoordeling, objectief bijhouden hoe het met me gaat."