PREMS platform

PROMS / PREMS

Wat is goede zorg voor jou? Dat is per persoon verschillend. Met een mooi woord noemen we dat "Value based healthcare", wat is de waarde van zorg. Dit klinkt eenvoudig, maar het is nog niet zo makkelijk om te bepalen wat "goede zorg" is. Iedereen is tenslotte anders. Daarom zijn er vragenlijsten ontwikkeld om inzicht te krijgen in jouw wensen. Er zijn 2 soorten lijsten, PROMS (Patient Reported Outcome Measures) en PREMS (Patient Reported Experience Measures).

PROMS gaan over de uitkomsten van jouw behandeling: hoe gaat het nu met jouw aandoening? Wat gaat goed, wat kan beter?

PREMS gaan over ervaringen met de zorg: vind je dat je goed geholpen bent? Worden zaken duidelijk uitgelegd? Maar ook, kan je makkelijk parkeren, is de instelling goed bereikbaar? 

GezondheidsmeterPGO onderschrijft het belang van PROMS en PREMS voor het opzetten en evalueren van zorg. Daarom zijn er zoveel PROMS en PREMS op GezondheidsmeterPGO, imiddels meer dan 100. Gelukkig zijn die niet alle 100 voor jou bedoeld: het hangt van je zorgpad af welke er voor jou klaar staan en hoe vaak. 

Voorbeelden

PROMS zijn uitgewerkte en gevalideerde vragenlijsten. Zij kunnen algemeen de gezondheid meten zijn, zoals de EQ-5D, SF-12, SF-36. Of ziekte-specifiek, zoals NRS-pijn, MSIS-29, COPD ziektelastmeter etc.

PREMS gaan over hoe mensen zorg beleven, zoals:

  • hoe lang moeten mensen wachten?
  • zijn geleverde diensten toegankelijkheid voor iedereen?
  • worden de cliënt/patiënt en mantelzorger betrokken bij besluitvorming?
  • is er kennisoverdracht van het individuele zorgplan?
  • hoe is de kwaliteit van de communicatie?
  • hoe is de support op termijn bij chronische aandoeningen?
  • zou men de dienst aanbevelen bij vrienden / kennissen?

 

Toestemming

de PROMS en PREMS zijn handig voor de communicatie met jouw zorgverleners: zo weten zij goed hoe jouw voortgang is. Voordat je start met een module geef je toestemming dat jouw zorgverleners mee mogen kijken.

Los daarvan, kan je de zorg vooruit helpen door ook toestemming te geven voor analyses van de ingevulde PROMS en PREMS. Analyse gebeurt altijd anoniem (we gebruiken alleen een nummer bij analyses nooit jouw persoonsgegevens) en IS NIET VERPLICHT. Je kan gewoon blijven meedoen met het zorgpad . Analyses zijn niet gericht op commerciële doeln, maar om de zorg voor ons allen nog beter te maken. Ben je nieuwsgierig naar analyses die al gedaan zijn? We proberen alle analyses te publiceren. Onder het kopje "publicaties" kan je zien welke analyses al gepubliceerd zijn in wetenschappelijke tijdschriften. Zo leren we wat belangrijk is voor goede zorg voor jij en kunnen we samen de zorg verbeteren. Er zijn nu follow-up gegevens beschikbaar vanaf 2006 met 1 miljoen gesubmitte forms. Dat is een hele rijke bron voor real-life data-analyses, dank zij alle deelnemers die toestemming hebben gegeven!  

Beschikbare lijsten

Meestal zijn de PROMS en PREMS bij GezondheidsmeterPGO in jouw zorgpaden verwerkt. Het kan daardoor voorkomen dat je vragen moet beantwoorden, die niet helemaal op jou van toepassing zijn. Probeer dan zo goed mogelijk antwoord te geven. Door algemene lijsten te gebruiken, begrijpen de zorgverleners wel direct jouw scores. Dat is fijn voor de communicatie. 

Wil je het naadje van de kous weten? Hieronder vind je een lijst met alle PROMS en PREMS. Je kan ook naar een zorgpad navigeren. Daar staan ook de PROMS die we binnen dat specifieke zorgpad hanteren.

Wil je meer weten over een PROMS of PREMS? Neem dan contact op met info@gezondheidsmeter.nl


2-COM Barthel BMI BMQ EQ-5D HAQ IPQ-K PAM PIH-NL PHQ-9 SF-12 SF-36 VAS
AQLQ-short RQLQ CARAT VAS-rhinitis
ACQ-short MRC-dyspneu
Lastmeter COC-scoring
CGI Lifechart Noodplan SCL-90 TIC-P
FACT-B FACT-ES
CCQ MRC-dyspneu NCSI Ziektelastmeter
Corona
Ziektelastmeter na Corona
IES-R
HADS
EQ-5D

Chronische vermoeidheid
IPQ-8
Crohn/colitis
CDAI DP-6 HBI IBDQ & IBDQ-short
Barthel Rankin Klinimetrie Partner-lijst
NPIQ Zarit MNA
BDI HADS
CIDS DTSQ IIPS
Herpes Zoster
PINE ZBPI NRS
Heupknie
LROI heup / knie
HIT MIDAS
FAS K-Bild HoestenGROCWPAI
EQ-5D HADS K-Bild LCQ MRC-dyspneu Punumladder PESaM PSS
Trazag ADL-HDL Barthel GARS MNA Get-Up & Go EMS 3IQ PRAFAB GDS Eenzaamheid EDIZ TFI
Actionable CIS20-r CSI EQ-5D HADS Medicatie-checklists MFIS MSIP MSIS-29 MSQoL-54 MS-SE QOLLEEDS Plaslijst anamnese Continentie anamnese
Neurosarcoïdose
FAS SFNSL WHO-bref KING sarcoid Q
ESS FOSQ POMS ATHENS
Overgewicht
OQ-45.2
PDI GPE SF12 NRS BPI OLBPDQ NDI HADS PCS
DN4 HAQ NRS PDI GPE SF12 NRS BPI OLBPDQ NDI HADS PCS
Meerwaldt-kaart UPDRS
IPSS UDI-6
HADS FAS KSQ
CIS20r ESS VAS
2022/10/12  



Top